A well-known blogger coined the phrase “Sweden’s toughest trail race” and we are prepared to agree. Härnö Trail runs in true Höga Kusten terrain over 4 mountain peaks from 0 to 175 meters above sea level. Here we promise to offer a real running experience while running on fun and challenging trails, along steep cliffs, marshes and on a sandy beach.
Här har vi samlat all information om loppen. Hittar du inte svaret på det du letar efter är du välkommen att kontakta oss.
Anmälan öppnar 9 oktober 2023. Anmälan görs via www.harnotrail.se/anmalan.
Anmälningsavgifter 2024:
Härnö Trail 21 km, 600 kr
Härnö Trail Mellan 14 km, 500 kr
Härnö Trail Kort 7 km, 400 kr
Upplevelseklass 7 km, 400 kr
Upplevelseklass 14 km, 500 kr
Härnö Trail Mini, gratis
Anmälningsavgiften betalas i samband med anmälan.
Sista anmälningsdag är torsdag 3/10.
Avanmälan görs till info@harnotrail.se. Anmälningsavgiften återbetalas inte, men du får jättegärna höra av dig till oss om du inte tänker delta.
Det är möjligt att efteranmäla dig på plats på lördag 5 oktober från kl 09.00 fram till respektive start. Efteranmälan kostar 50% extra och betalas med Swish på plats.
Du kan sälja vidare din startplats och/eller göra namnbyte. Vidaresälj sköter säljare och köpare tillsammans. Det kostar inget att göra namnbyte. Namnbyte kan göras fram till torsdag 3/10 kl 23:59. Därefter kan ingen ändring göras.
Du kan ändra sträcka på din anmälan fram till torsdag 3/10 kl 23:59. Om du ändrar till en sträcka som har högre anmälningsavgift än den du betalat, måste du betala mellanskillnaden.
Mejla info@harnotrail.se för att göra ändringar.
Nummerlapp kan med fördel hämtas från och med onsdag 2/10 på ICA Maxi i Härnösand. Det går också bra att hämta ut nummerlappen på plats på lördag 5 oktober.
Nummerlappen fäster du med säkerhetsnålar framtill på bröstet eller magen. Nummerlappen ska vara synlig framifrån och får inte täckas över med jacka eller tröja.
På nummerlappen finns ett chip som registrerar din tid. Det innebär att alla kommer att få en individuell tid.
Du som springer Upplevelseklass hämtar ut en onumrerad nummerlapp vid nummerlappsutdelningen på plats på lördag. Lappen är onumrerad men med ett chip för att registrera start och målgång på dig. Detta är endast för vår säkerhet så att vi vet vilka som har startat och vilka som gått i mål.
Nummerlappar till barnen hämtas ut vid nummerlappsutdelningen på start- och målområdet på lördagen. Det går inte att hämta nummerlappar på ICA Maxi i förväg. Dessa nummerlappar är utan namn.
11.00 Härnö Trail 21 km
11.15-11.45 Upplevelseklass 7 km och 14 km
12.00 Härnö Trail Mellan 14 km
12.30 Härnö Trail Kort 7 km
Ca 13.45 Härnö Trail Mini
Våra banor är permanent markerad med skyltar och orange markering på träd. Det betyder att du kan ut och springa banorna när du vill!
Alla banor är också reflexmärkta så du kan provspringa med pannlampa i mörker.
Häng med på vår gemensamma provlöpning som vi anordnar i september varje år inför loppet. Håll utkik på vår Facebook eller Instagram.
Klicka här för att hitta till tävlingsplatsen. Adress: Vårdkasens Skidstadion, Vårdkasbacken 101 Härnösand.
Parkering sker vid slalombackens parkering cirka 700 meter från tävlingsplatsen på Vårdkasberget. Följ anvisningar från parkeringsvakter och/eller skyltar när du kommer till Vårdkasberget. Från parkeringen är det cirka 700 meter att gå till arenan. Följ skyltar “Till arenan”.
Det är gratis att parkera.
Begränsat antal laddstolpar finns närmast slalombacken.
Häng med på uppvärmning tillsammans med STC Härnösand! Ca 20 minuter före varje gemensam start hålls en 10 minuter lång uppvärmning. Även Härnö Trail Mini har en kul uppvärmning för barnen.
Cirkatider för uppvärmning:
Härnö Trail 21 km, uppvärmning kl 10.40
Härnö Trail Mellan 14 km, uppvärmning kl 11.40
Härnö Trail Kort 7 km, uppvärmning kl 12.10
Härnö Trail Mini, uppvärmning kl 13.30
Överdragskläder kan förvaras i tält på start- och målområdet. Ej övervakad.
Toaletter finns vid start- och målområdet.
Kartor
Härnö Trail 21 km
Härnö Trail Mellan 14 km
Härnö Trail Kort 7 km
Karta över alla banor
Upplevelseklass 7 km och 14 km springer samma banor som ovan.
Start och mål är på tävlingsplatsen. Följ Härnö Trail-symbolen på skyltar och orange banmarkering på träd och snitslar.
Härnö Trail Mini startar på samma ställe som övriga lopp, följer små orangea vimplar längs hela banan och målgång är vid stora målportalen.
Alla banor är även reflexmarkerade. Det betyder att det sitter små (2×2 cm) reflexer på träd längs hela banan.
Det finns flera vätskekontroller längs banan så du kan fylla på med energi!
Vid samtliga vätskekontroller serveras:
Vatten
Sportdryck från Umara
Russin
Banan
Snickers
Kexchoklad
Energibars
Vid Smitingen och Himmelsberget serveras även saltgurka.
Här är de olika vätskekontrollerna. Siffran inom parentes anger hur långt efter start du passerar vätskekontrollen.
Härnö Trail 21 km
Mårtensmyran (5 km)
Smitingen (10 km)
Smitingen (14 km)
Örsjövägen/Specksta (16,2 km)
Himmelsberget (18,2 km)
Härnö Trail Mellan 14 km/Upplevelseklass 14 km
Mårtensmyran (3,5 km)
Örsjövägen/Specksta (8,6 km)
Himmelsberget (11,2 km)
Härnö Trail Kort 7 km/Upplevelseklass 7 km
Mårtensmyran (3,5 km)
Himmelsberget (4,8 km)
Det ska vara en rolig upplevelse för alla att delta i våra lopp. Därför är det viktigt att du visar hänsyn. Släpp förbi snabbare löpare på vänster sida om dig.
Deltagande sker på egen risk. Det är stora inslag av tekniska partier på Härnö Trail 21 km och Härnö Trail Mellan 14 km. Mindre inslag av tekniska partier på Härnö Trail Kort 7 km. Vid ett par brantare passager finns varningsskylt och rep att hålla sig i. Vid blött väder kan stenhällar bli mycket hala och dubbade skor rekommenderas då starkt. Vid torrt underlag går det bra med terrängskor med gummisula.
Tag gärna med en linda och mobiltelefon, även om det inte är obligatoriskt (undantag om du springer i mörker, se nedan). Om olycka sker, stanna, hjälp och invänta nästa löpare.
Det finns inga krav på obligatorisk utrustning. Men ta gärna med det vi föreslår ovan.
Vi bemannar många punkter längs med banan med påhejande funktionärer och vägvakter!
Maxtid tillämpas på Härnö Trail 21 km. Du måste passera andra servicekontrollen vid Smitingen efter ca 14 km senast kl 14:15.
Om du bryter ditt lopp måste du alltid uppsöka funktionär vid närmaste kontroll eller längs banan. De tar hand om ditt chip, rapporterar brytningen och ordnar eventuellt transport till tävlingsarenan.
Dusch och ombyte finns på Högslättens ishall. Här finns dusch och bastu. Hitta hit.
Återigen har vi lokala Engströms Food & Deli som serverar mat på arenan! Välj mellan några riktigt goda luncher. Du kan förbeställa mat i samband med din anmälan så får du hämta ut maten lite snabbare efter du har gått i mål. Boka gärna plats på aftertrail och banketten på Engströms på lördagkväll. Läs mer och boka här.
På toppen av Vårdkasberget, cirka 500 meter från arenan, ligger Härnö Outdoor Lodge. De har öppet under lördag och söndag och har fullständiga rättigheter. Perfekt om du önskar varva ner med en öl eller så efter loppet! Läs mer på deras hemsida, harnooutdoor.se.
Missa inte kvällens aftertrail och bankett på Engströms!
När? Lördag 5 oktober. Mingel från kl 18.00 och middag från kl 19.00.
Det bjuds på god middag, underhållning och många fina utlottningspriser!
Sjuksköterska finns tillgänglig under loppet på start- och målområdet, och första hjälpen finns vid flera platser längs banan. Är det något akut, ring 112.
Resultatlista publiceras så snart som möjligt efter loppet på resultatsidan. Liveresultat kommer att finnas via den här sidan.
Alla som går i mål får en unik medalj av trä.
Går du i mål kan du också se fram emot en Härnö Trail-vattenflaska!
Prisutdelning för topp tre i respektive klass sker på start/målområdet ca kl 14.00.
Alla barn som springer Härnö Trail Mini får godis, banan, russin från ICA Maxi Härnösand.
I de gemensamma starterna är det pris till topp tre i dam- och herrklass.
I år kommer det vara möjligt att välja mellan Härnö Trail Gemensam start och Härnö Trail valfri start. Nedan ser du skillnaden mellan de olika varianterna.
Detta är vår preliminära plan för hur loppet kommer att genomföras. Det kan ändras till följd av hur restriktionerna ser ut i höst.
Till Gemensam start kommer det att vara ett begränsat antal platser tillgängliga vilket avgörs av vilka restriktioner som kommer att finnas i höst när loppet genomförs. Just nu har vi satt en gräns på 500 personer. Gemensam start startar med masstart utan några andra löpare framför. Allt för att de som deltar här ska få så fritt spår som möjligt. Denna start är även vår tävlingsklass och en deltävling i Trailrunning Sweden Store Trailtour. Start för Gemensam start är klockan 10.00 på lördag 2 oktober 2021. Pris delas ut till topp 3 i dam- och herrklass. Gemensam start kommer att följa vår ordinarie bansträckning.
Distans: 21 km
Starttid: kl 10.00, 2 oktober
Typ av start: Gemensam start med upp till 500 personer
Väljer du att springa i valfri startgrupp kommer du att kunna välja vilken tid på dagen du vill starta från ett antal fördefinierade starttider. Varje starttid kommer ha ett begränsat antal platser, just nu 20 platser. Du som springer valfri startgrupp kommer inte att springa första “startloopen” + slalombacken och därför blir banan lite kortare.
Distans: 17,8 km
Starttid: Flera starttider mellan 10.20 till 15.00
Typ av start: Mindre startgrupper med upp till 20 personer
Du som springer Gemensam start kommer att springa vår ordinarie bansträckning som mäter 21 km. Banan börjar med löpning cirka 1 km på elljusspår och sedan ner till slalombackens botten och upp igen. Efter en bit viker banan in på första stigen.
För dig som springer valfri start utgår första biten ner till slalombackens botten och upp igen på grund av praktiska skäl. Istället går banan första 300 metrarna på elljusspår innan du viker av in på första stigen.
Första kilometrarna är relativt lättlöpta förbi en myr, över hällmarker förbi vindsnurran och vidare ner mot Mårtensmyran.
En bit efter delningen långa-mellan/korta börjar en stigning upp mot Bockberget och sedan bjuds det på lekfull löpning över hällarna ner mot Örsjön. Ta det lite lugnt här om det är halt! När du passerat sjökanten startar en tuff klättring mot Örsjöbergets topp. Halvvägs får du vila en kort sträcka innan sista rycket upp till toppen! Här är det vackert och väl värt att stanna till för en sekund och ta in den fantastiska utsikten. Här har många selfies tagits, det kan vi lova!
Nu väntar fin löpning genom Smitingen-Härnöklubbs naturreservat. Här passerar du skrevor, raukar, unika klippformationer, stenblock och grottor. Ha ögonen med dig hela vägen och ta det lugnt vid halt underlag! Hjärtat i naturreservatet är nog Smitingens havsbad där du får vila för en sekund och ladda med ny energi. Efter du har rundat hela Klubberget och sprungit förbi Klubbsjön börjar banans jobbigaste klättring upp mot Speckstaberget.
Stigningen är lång och ihållande och sista 400 metrarna är riktigt brant uppför Speckstabergets bergvägg. Här finns rep att ta hjälp av om du måste. Väl uppe får du en fin belöning och kan se fram emot lite lättare löpning sista kilometrarna. Du har gjort det värsta!
När du nått toppen får du lite vilsam löpning neröver. Efter någon kilometer väntar en liten stigning upp till Himmelsberget. Inget berg som bjuder på någon utsikt men du kommer märka av att du klättrat några höjdmeter och befinner dig på toppen. Över Himmelsberget går banan längs sköna stigar över stenhällar. När du tagit dig över Himmelsberget och ner igen väntar lättsam löpning på lite sandiga stigar innan en kort stigning tar dig upp till Norra Utsikten. Härifrån har du en fin utsikt över Härnösand. Du fortsätter sedan ner från utsiktspunkten och springer längs roliga trailstigar innan du gör sista korta klättringen upp mot masten och sedan kommer in till arenan och målgång. Bra jobbat!